Aktivni sastojci

Home/Aktivni sastojci
Aktivni sastojci 2017-09-13T10:02:25+00:00

ALOA VERA / ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT

aloeAloe Vera koristi se u razne svrhe, stari Egipćani nazivali su je čak “biljka besmrtnosti”. Aloe vera pomaže kod opeklina snažnim ljekovitim djelovanjem na razini epitela kože. Zbog svojih nutritivnih i antioksidativnih svojstvava pomaže u bržem zacijeljivanju kože. Aloe vlaži kožu bez da joj daje masan osjećaj, tako da je pogodna za masni tip kože.

Aloe vera ima hidratizirajuća, omekšavajuća, njegujuća, antimikrobna i protuupalna svojstva. Često se koristi u kozmetičkim preparatima zbog svojih hidratizirajućih i umirujućih svojstava. Izvrsna je za suhu i osjetljivu kožu, kao i za liječenje opeklina od sunca i drugih manjih opekotina, uboda insekata i iritacije kože.

Osim što se sastoji od važnih sastojaka poput minerala, polisaharida, aminokiselina i ugljikohidrata, sastoji se i od oko 99,5 posto vode. Aloe je umirujuća i može smanjiti upale kože, mjehura i svrbež, pomaže koži da ozdravi brže. Osim toga, u Ayurveda medicini, Aloe je učinkovita u liječenju kroničnih problema kože kao što je psorijaza, akne i ekcem. Poboljšava prirodnu čvrstoće kože i sposobnosti zadržavanja vlage.

 

ARGANOVO ULJE / ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL

argan

Arganovo ulje dobiva se prešanjem koštica plodova stabla argana, koja se nalaze samo u Maroku. Arganovo drvo može doživjeti starost od 150 do 200 godina, a ne daje plodove prije nego navrši 30 do 50 godina starosti.

Arganovo ulje najčešće se koristi kao ovlaživač jer hidratizira i omekšava kožu. Sa svojom visokom koncentracijom vitamina E i masnih kiselina, arganovo ulje idealan je sastojak koji daje koži prirodni poticaj. Lako se upija, nije masno i ne nadražuje, što ga čini dobrim prirodnim ovlaživačem.

Vitamin E i masne kiseline su izvrsni za oštećenu kožu i opskrbu hranjivim tvarima koje će spriječiti daljnje isušivanje i iritaciju.Arganovo ulje sadrži sastojke koji smiruju kožu. Ono također koži daje mladenački sjaj i smanjuje vidljivost bora. Njegov antioksidativni učinak ga čini idealnim sastojkom proizvoda protiv starenja kože. Vraća koži elastičnost i čini ju mekšom. Antioksidansi u arganovom ulju općenito su korisni za liječenje kože koja je nadražena, oštećena ili čak opečena.

Dobrobiti korištenja arganovog ulja:

Kosa:
Arganovo ulje je odličan proizvod za smirivanje “neposlušnih” krajeva, rješava probleme suhe kose te kosi daje sjaj. Nanesite na cijelu kosu dok je još vlažna ili primijenite samo na suhim krajevima nakon što kosu osušite.
Tjeme:
Ako imate suho vlasište nanesite malo arganovog ulja na komad vate i utapkajte na vlasište. Ako ste to učinili prije spavanja, dati ćete ulju dovoljno vremena da hidratizira vlasište prije nego operete kosu ujutro.
Lice:
Možda se čini čudnim primjeniti čisto ulje na lice, pogotovo ako imate osjetljivu kožu, ali mi smo napravili upravo to i naša se koža u potpunosti promijenila. Postala je glatka, čista i blistava, a sve zahvaljujući arganovom ulju koje smo koristili svakodnevno kao hidratantnu kremu.
Tijelo:
Možete koristiti arganovo ulje za hidrataciju cijelog tijela primjenjujući ga upravo onako kao što biste koristili losion za tijelo ili kremu. Za najbolje rezultate hidratacije nanesite ulje odmah nakon tuširanja.
Ruke:
Arganovo ulje ima blagotvoran učinak na kožu ruku, osobito na kožicu oko nokta i nokte.

 

BADEMOVO ULJE / PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL

badem

 

Dobiva se čišćenjem i drobljenjem slatkih badema, pretvarajući ih u prah. Prah se hladno preša i ostavlja da se „odmori“ tjedan do dva. Nakon tog perioda, ulje se filtrira i najčešće izbjeljuje.
Bademovo ulje bogato je vitaminima A, B I E koji su odlični za održavanje zdravlja kože, pomažu u sprječavanju gubitka vlage iz kože te se brzo apsorbiraju i ne zatvaraju pore.

Blagodati bademovog ulja:

  • Poboljšava ten i daje koži sjaj
  • Hidratizira – ima svojstvo “zadržavanja” vlage u koži
  • Smanjuje nadraženost i pomaže kod upalnih stanja kože
  • Ublažava simptome suhe kože
  • Njeguje kožu čineći je mekom i glatkom
  • Liječi ispucale usne i osip tijela

EKSTRAKT ALGE / FUCUS VESICULOSUS EXTRACT

bladderwrack-fucus-vesiculosus-extract

 

Ekstrakt alge bogat je aktivnim sastojcima, kao što su antioksidansi, bioaktivni polisaharidi, aminokiseline, vitamini i minerali. Ekstrakt alge sudjeluje u borbi protiv štetnih utjecaja slobodnih radikala i starenja kože, smanjuje upalu, pomaže poboljšati elastičnost kože i hidratizira. Alge predstavljaju bogat izvor minerala, vitamina, dok morska voda sadrži osim minerala još i oligoelemente neophodne za vitalne funkcije i ravnotežu. S obzirom da alge nemaju korijen hrane se direktno iz mora i koncentriraju hranjive elemente. Tako imaju 10 puta veći sadržaj elemenata u tragovima nego biljke iz zemlje.

Sadrži: lipide, proteine, polinezasićene masne kiseline, elemente u tragovima, polifenole, polisaharide, oligoelemente, aminokiseline, vitamine A, C, E, F, B1, B2, B3, B5, B6, PP, minerale u tragovima, jod, željezo, kalcij, magnezij, kalij, mangan, sumpor, cink, bakar, oligosaharid (sorbitol) i beta-karoten.

 

EKSTRAKT ČIČKA / ARCTIUM LAPPA ROOT EXTRACT

burdock-articum-lappa

Ova biljka raste divlje u cijeloj Sjevernoj Americi, Europi i Aziji te obično cvjeta između srpnja i listopada. Sastoji se od vitamina C i eteričnih ulja. Korijen čička tradicionalno se koristi za liječenje raznih poremećaja na koži, kao što su akne i ljuskave kožne bolesti npr. psorijaza i suho vlasište. Također je poznat po svojoj sposobnosti za ublažavanje modrica i upala, ima antibakterijska i antifungalna svojstva i sposobnost da regulira proizvodnju ulja. Čičak je omiljen među travarima. Koristi se za ublažavanje crvenila kože i prištića.

Učinkovit je u liječenju akni i suhoće kože, pogotovo nastalih zbog loše prehrane, zatvora ili bolesti jetre. Čičak se često koristi kod opeklina za ublažavanje boli i ubrzavanje cijeljenja rana. Čičak obnavlja i održava tjeme i kosu zdravima. Poboljšava opće stanje vlasišta i smanjuje njegovu iritaciju te tako pomaže u borbi protiv perut i gubitka kose. Pruža neposredan osjećaj olakšanja, potpomaže normalnu funkciju žlijezda lojnica i folikula dlaka te ujedno potiče rast kose.

EKSTRAKT GROŽĐA / VITIS VINIFERA SEED EXTRACT

grozde

 

Grožđe (Vitis Vinifera) je poznato po svojim ljekovitim i hranjivim svojstvima tisućama godina. Grožđe se koristi kao ekstrakt u obliku tonika s antiupalnim svojstvima. Djeluje kao antioksidans te smanjuje crvenilo.

Sva njegova svojstva ga čine izuzetno korisnim u proizvodima protiv starenja kože, nakon sunčanja i općenito u proizvodima za zaštitu od sunca.

Ekstrakt sjemenki gražđa sadrži kemijske sastojke kao što su proantocijanidini, polifenoli i najzastupljeniji su u sjemenkama.

EKSTRAKT KAMILICE / CHAMOMILLA RECUTITA EXTRACT

kamilica

Drevni Egipćani koristili su kamilicu u liječenju raznih bolesti. Ova biljka koristi se kao sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda.

Prednosti:

  • Smanjuje crvenilo na koži
  • Smanjuje pojavu popucalih kapilara
  • Pomaže smiriti upalu kod raznih kožnih poremećaja kao što su akne, osipi i opekline
  • Ima protuupalna, antiseptička i ljekovita svojstva
  • Omekšava, vlaži, opušta

Ekstrakt kamilice bogat je vitaminom B što objašnjava zašto kamilica ima široku primjenu. Ona umiruje i vlaži kožu. Sadrži derivate fenola koji imaju antiseptičko i ljekovito svojstvo.

Kao i većina organskih sastojaka, kamilica ima antiseptička svojstva i zbog toga se koristi u prirodnim proizvodima za njegu kože kao sredstvo za čišćenje. Kamilice je bogata alfa-bisabololom, koji potpomaže regeneraciju tkiva kao prirodni protuupalni spoj.

 

EKSTRAKT MASLINE / OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT

olive

 

Ekstrakt maslinovog lišća je astringent i antiseptik. Djeluje protiv slobodnih radikala, odnosno ima antioksidativna svojstva. Najačešće se koristi u proizvodima protiv starenja kože. Ekstrakt iz maslinovog lista se preporučuje koristiti u kozmetičke proizvode za kožu jer djeluje kao antioksidans, adstrigent i ima smirujuća i protuupalna svojstva.

EKSTRAKT NARANČE / CITRUS AURANTIUM DULCIS PEEL EXTRACT

orange

 

Ulje naranče dobiveno iz kore naranče ima protuupalna, antiseptička, umirujuća svojstva i sposobnost pročišćavanja. Kada se primjenjuje lokalno kao sastojak proizvoda za njegu kože ili u kombinaciji sa baznim uljem, narančino ulje pomaže umiriti suhu i nadraženu kožu te sudjeluje u detoksikaciji zagušene kože – što ovo ulje čini vrlo korisnim sastojkom u liječenju akni i dermatitisa.

Ulje također ima mnoga anti-aging svojstva kao što su povećanje proizvodnje kolagena, smanjenje vidljivosti sitnih linija i bora te ometa njihov nastanak.

EKSTRAKT NEVENA / CALENDULA OFFICINALIS

 

Ekstrakt je dobiven iz cvjetova nevena. Za njega se često kaže da ima iscjeljujuće, umirujuće, antiseptičko i anti – upalno svojstvo. Učinkovitost njegovog korištenja najbolje je izražena pri primjeni na masnoj i/ili osjetljivoj koži, kao i na koži sklonoj aknama.

 

GLICERIN / GLYCERIN

Glicerin se može koristiti u kozmetičke svrhe, kao i za liječenje raznih medicinskih stanja kože. Glicerin je ono što se zove ovlaživač, što znači da privlači vodu. Kada se glicerin nanosi na kožu, zadržava vlagu u koži. Pomaže u održavanju ravnoteže vode u koži na međustaničnoj razini. Glyercin omekšava kožu, čineći je ne samo vlažnom već mekom i podatnom na dodir.

KAKAO MASLAC / THEOBROMA CACAO SEED BUTTER

cocoa

 

Sjemenke kakaa i kakao maslac su dio religijskih običaja i prirodnih metoda liječenja kod raznih srednjoameričkih plemena, osobito Maya i Azteka.

Bogata masna tekstura ulja sjemenki kakaa čini ga učinkovitim pri ispunjavnju međustaničnih prostora te na taj način kožu čini mekšom i glađom. Kakao maslac djeluje na način da stvara zaštitni sloj na koži te tako smanjuje isušivanje kože.

Čokolada je poznata da djeluje kao antioksidans, odnosno usporava proces starenja ograničavanjem utjecaja slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje stanica. Istraživanja su pokazala da kakao maslac ima antioksidativna svojstva što ga čini važnim sastojkom u proizvodima namijenjenih zaštiti kože od sunca. Proizvodi za njegu kože namijenjeni smanjenju pojave sitnih linija i bora također često sadrže ulje sjemenki kakaa.

 

LIMUNSKA KISELINA / CITRIC ACID

citric-acid

Glavni sastojak limunske kiseline je vitamin C koji se smatra vrlo snažnim. Limunska kiselina može poboljšati zdravlje stanica kože tako što potiče ozdravljenje i sudjeluje u zaštiti od raznih štetnih čimbenika okoliša.
U tretmanima protiv starenja kože glavni aktivni sastojak vitamina C je L-askorbinska kiselina i najpopularniji je oblik limunske kiseline koji se može naći u anti-aging proizvodima za njegu kože.

Limunska kiselina je glavni sastojak koji možemo naći u velikom broju voća i povrća a pomaže u zaštiti kože od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Agrumi poput limuna, limete, naranče i grapefruita su najčešći izvor limunske kiseline. To je razlog zašto oni imaju važnu ulogu u primjeni proizvoda za lice.

 

MASLINOVO ULJE / OLEA EUROPAEA OIL

olive-oil

Maslinovo ulje sadrži antioksidanse koji omogućuju da djeluju kao sredstvo za čišćenje, krema i zaštita kože. Među njima antioksidansi su vitamin A i vitamin E. Vitamin E djelomično je odgovoran za blagotvorno djelovanje protiv starenja jer pomaže vratiti elastičnost kože.

Antioksidativna svojstva maslinovog ulja su korisna za poboljšanje elastičnost kože i ublažavnju štetnih učinaka kojima zagađivači okoliša oštećuju kožu. Polifenoli i fitosteroli neutraliziraju slobodne radikale koji uzrokuju mnoga oštećenja kože. Maslinovo ulje ima karakteristike izvrsne mazivosti.

U kombinaciji s limunovim sokom, maslinovo ulje ima povoljan učinak na lomljive i suhe nokte.

PČELINJI VOSAK / CERA ALBA

Umiruje i štiti kožu od isušivanja, bez da inhibira sposobnost kože da diše, služi i kao emulgator. Pčelinji vosak ima svojstvo omekšavanja kože, što je vrlo korisno za suhu kožu. Dubinski hidratizira stvarajući vodootpornu barijeru na koži.

Pčelinji vosak je jedan od najstarijih sirovina koje se koriste u kozmetičkim preparatima. Iako ne postoji znanstveni dokaz za to, pčelinji vosak ima protuupalna, antialergijska, antioksidativna te antibakterijska svojstva – pomaže kod omekšavanja kože i poboljšanja elastičnosti.

SHEA MASLAC / BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER

shea-butter

Već tisućljećima mnoge generacije afričkih naroda shea maslac koriste za njegu kože, liječenje i prehranu. Pokazao se kao odličan hidratantni sastojak. Važan sastojak shea maslaca je vitamin A koji pomaže u liječenju brojnih kožnih bolesti. Shea maslac je prirodna mast dobivena iz ploda karite drveta.

Ostale prednosti korištenja:

  • Smanjuje vidljivost bora i ožiljaka
  • Djeluje antioksidativno i protuupalno
  • Hidratizira
  • Poboljšava površinsku mikrocirkulaciju
  • Jača otpornost kože
  • Štiti kožu od štetnih utjecaja vanjskih čimbenika
  • Štiti od UV zraka
  • Obnavlja kožu
  • Potpomaže proizvodnju kolagena (čini kožu jačom, elastičnijom i mlađom)
  • Pomaže kod zacijeljivanja rana

Shea maslac sadrži pet esencijalnih masnih kiselina (najzastupljenije su stearinska i oleinska), fitosterole, vitamine E i D, alantoin (dobar je za liječenje nadražene kože), i vitamin A. Ova kombinacija sastojaka pomaže neutralizirati slobodne radikale, smanjuje vidljivost bora i staračkih pjega te potiče proizvodnju kolagena.
Zbog manje količine zasićenih masnih kiselina bolje se upija u kožu.

 

ULJE AVOKADA / PERSEA GRATISSIMA OIL

 

Persea Gratissima naziv je za voćku avokada podrijetlom iz Meksika i Južne Amerike. Ulje avokada proizvodi se iz mesnatog dijela ploda i blijedo-žute je boje.

Prepuno vitaminima A, D i E, ulje avokada ima brojne prednosti u njezi kože. Ulje avokada jedinstveno je po svojoj sposobnosti da brzo prodrije i prenese zdrave sastojke i u najdublje slojeve kože. Ima snažna antibakterijska, antioksidativna i protuupalna svojstva koja su učinkovita u liječenju akni, dermatitisa i drugih kožnih poremećaja. Avokado ulje smanjuje pojavu bora i staračkih pjega te usporava proces starenja kože.

Plod avokada i ulje vrlo su bogati antioksidansima, a posebno vitaminom E, poznatim kao vrlo snažan pomagač u “borbi” protiv starenja kože, zaštiti od utjecaja slobodnih radikala te zaštiti stanica kože od oksidacije. Ulje avokada bogato je omega-3 masnim kiselinama, koje su vrlo učinkovite u zaštiti kože od UV zračenja i sprečavanju pojave staračkih pjega. Avokado ulje idealno je za suhu, dehidriranu i oštećenu kožu zbog svoje sposobnosti povećavanja elastičnosti kože. Bogato je vitaminima, poput vitamina A, E, D, B1, B2…

Avokado ulje ima široku primjenu u kozmetičkoj industriji jer je vrlo snažan sastojak koji može pomoći u hidratizaciji kože i borbi protiv starenja kože te je vrlo hranjivo.

Očišćeno (rafinirano) ulje ima svijetlo žuto zelenu boju i blagog je mirisa. Klinički je testirano i dokazano da se avokado ulje puno bolje apsorbira u kožu nego druga kozmetička ulja(soja, maslina i badem). Pretpostavlja se da je to djelomično zbog sadržaja palmatinske kiseline koja se rijetko nalazi u drugim uljima, a vjerojatno i zbog visokog postotka fitosterola i flavonida koji povisuju sposobnost upijanja.

 

ULJE SOJE / GLYCINE SOJA OIL

a-soya-oil

Soja, podrijetlom iz istočne Azije uzgaja se diljem cijelog svijeta. Sojino ulje gusto je i viskozno, što ga čini izvrsnom podlogom za zgušnjavanje proizvoda za njegu kože što pridonosi njihovoj bogatoj, kremastoj teksturi. Bogato je vitaminom E te pokazuje izvrsna svojstva antioksidansa štiteći kožu od razarajućih svojstva slobodnih radikala. Obično se koristi u proizvodima namijenjenim njezi zrele kože kako bi se spriječilo oštećenje kolagena i elastičnih proteinskih vlakana kože.

Na taj način očuvan je mladenački izgled kože, a nastanak bora je smanjen. Zbog svojih antioksidativnih sposobnosti, sojino ulje važan je sastojak u proizvodima namijenjenim zaštiti od sunca kako bi se smanjio štetni učinak izlaganja kože sunčevim zrakama.

Hidrogenizirano sojino ulje važan je sastojak u mnogim hidratantnim formulama namijenjenim osobama sa suhim tipom kože. Hidrogenizirano sojino ulje koristi se kao sredstvo za izglađivanje i omekšavanje kože. Hidrogenizirano sojino ulje također stvara zaštitni sloj na koži i na taj način sprječava gubitak vode iz kože.